8. sep, 2018

Av Rita Halvorsen

Vi er tre aktive damer i Gran kommune som har gjort det til en livsoppgave å hjelpe katter som er i nød og hjemløse. Det vil si der kattene ikke har noe sted å gjøre av seg, og ikke får pleie og omsorg. Vi driver på frivillig basis og uten noe form for offentlig støtte.

Jeg og mine to kollegaer innenfor dette vanskelige området er mange ganger ute nesten hele døgnet for å fange inn katter som trenger hjelp. Akkurat nå har vi to små kattehus der det er til sammen 18 katter i dag. Dette er utført i forbindelse med min bolig på Ringstad i Gran kommune. 

Det er utrolig mange mennesker som elsker sine katter som de skulle være egne barn og det gjør oss vondt at folk uten empati bare kvitter seg med kattene på grusomme måter.

Det er vondt å høre at det er mange som ikke sørger for sine katter når det er mange minusgrader ute, og det er også en betydelig misforståelse når gårdbrukere ikke kastrerer eller steriliserer egne katter på grunn av en inngrodd overtro på at disse dyrene da ikke fanger mus eller rotter.

Dette kan jeg si ikke medfører riktighet, da en kastrert eller en sterilisert katt, naturligvis verken blir lat eller mister sitt naturlig jaktinstinkt.

Det kryr av katter, som dessverre kan bli utsatt for en altfor tidlig død, med blant annet sykdom, lite mat, dårlig tilsyn og manglende menneskekjærlighet, tilsyn og forståelse. Men heldigvis er det flere gode mennesker enn de som ikke bryr seg. Det er mer enn trist når noen mennesker ikke har følelsesmessig forståelse for den lidelse de utsetter dyr for.

Om en ukes tid er det potetfestival i Gran og da har vi, eller kanskje det er bedre å si, «Hjelp pus Hadeland», fått lov av Lassie & Garfield å ha stand rett utenfor hoveddøren. I tillegg har innehaver gitt oss anledning til å selge kattevarer som vi har mottatt gratis av en person som er på samme bølgelengde som oss.

Vi håper derfor at så mange som mulig besøker oss på denne standen slik at vi kan fortelle både kattens historie og hvordan katten oppfører seg i forskjellige situasjoner, og ikke minst hvor kattene kommer fra.

Jeg berømmer ikke bare Lassie & Garfield, men også dyrlegen på Jevnaker som utfører sterilisering og kastrering for en mindre betaling enn det som er normalt. Jeg er også takknemlig for at mange har grasrotandelen hos oss og alle som donerer penger til oss. Jeg kan fortelle at alle våre penger går til å ta seg av at de nå 37 kattene vi har inne i koselige omgivelser og som mottar stell, medisiner, mat og kjærlighet. Og mange venter på og få hjelp framover.

Som jeg, Rita Halvorsen, startet med så takker jeg mine to kollegaer på mitt varmeste, altså Mette Stenslie og Sølvi Pedersen og alle andre som hjelper til, og ikke minst min samboer Frode Brevik som lar meg så bruke hele livet mitt på dette og som bruker en god del av sin lønn til mitt arbeid i form av drift utgifter av kattehusene og kjøreutgifter. Jeg og mine kollegaer tar også gjerne imot tombokser som kan pantes, eller andre gaver som passer for en katt. 

Vi har stort behov for beredskapshjem/fosterhjem her på Hadeland. For de to husene klarer ikke av alle som trenger hjelp.

Del denne siden